Hej kära läsare!

 

Om du kommit till den här sidan, undrar du kanske vad som är drivkraften till att driva ett hälsoföretag inom holistisk och funktionsmedicinsk coachning?

 

Som många andra har jag börjat med ett starkt intresse för skolmedicin och alternativ medicin när jag var barn. Senare har jag utbildat mig till bla undersköterska,gått två år systemvetenskap, gift mig och fått barn och flyttat till Tyskland. Vi trivdes bra där för det mesta och vi blev kvar där i nitton år. Under tiden kunde jag ta upp mitt gamla intresse och pluggade till svensk hälsocoach på Paleo Institutet samt ett statligt certifikat som kallas Heilpraktiker. Man kan översätta det till naturpraktiker eller naturläkare. De yrkesbeteckningarna är inte skyddade i Sverige.

 

Allting var inte frid och fröjd som utlandssvensk, utan jag och min familj drabbades av olika åkommor och sjukdomar under årens lopp. I familjen fanns IBS, koncentrationsstörningar, glutenintolerans, sömnproblem plus att en familjemedlem led av ordentlig halsbränna och inflammation av övre magmunnen.

 

Själv hade jag en rotfylld tand efter en sportolycka, en lätt whiplash , oupptäckt glutenintolerans, vitamin D-brist. Mina ständigt återkommande bihåleproblem och järnbrist på det, ledde antagligen vägen fram till ett utbrott av influensa som inte gick över. Jag hade utvecklat ME, även kallat CFS och kroniskt trötthetssyndrom. Detta var på den tiden när man visste att det inte var utbrändhet och depression i Tyskland. Men man visste inte vad man skulle göra åt det. Så jag fick otroligt många bra undersökningar gjorda eftersom de först tyckte att värdena tydde på leukemi. Senare uteslöts reumatism, sköldkörtelproblem och depression mm. Deras råd: "Det kan vara så här. Gå hem och vila så får vi se nästa år."

 

Jag var såklart inte glad över att vara en börda för min familj, men jag var glad att jag levde. Vi hade mycket hjälp av tex tysk hemtjänst och senare barnvakt för det yngste barnet, de perioder när jag var för sjuk och mest sängliggande.

 

För att göra en lång historia kort, försökte jag ta till mig ny forskning om mitokondrierna och hur man skulle läka tarmen. Inte bara för min skull, för jag trodde inte att jag skulle bli särskilt mycket bättre. Utan för mina barns inflammationer och min mans. Så efter två års intensivt läsande av bla dr Perlmutter och liknande litteratur, bestämde jag mig för att bli försökskanin för den nya kosten. Om det smakade bra och man mådde ok, rent ut sagt, skulle familjemedlemmarna kunna bestämma sig för om de ville pausa med spannmål och socker.

 

Det gick över förväntan, fast det var såklart mikrosteg, dag för dag. Eftersom en massa fördomar -hos mig, och vanor - hos oss alla, skulle få ett nytt mönster som inte skulle andas, restriktioner och sjukdom, gick jag in för att laga ännu mera god mat och att införa olika evolutionära livsstilsförändringar som skulle hjälpa oss att läka.

 

Det skulle vara lättlagad mat som barnen tyckte om. Det skulle inte kosta mig timmar i köket eller smaka papp och mossa. Ur det behovet uppstod min tyska blogg och Instagram-konto.

 

När man pluggar och lever evolutionär hälsa och livsstil, kan det väcka ett intresse att inte bara få vara ett stöd för sin familj och sig själv, utan att få sprida kunskap och få vara en del av människors hälsoresa.

 

Nu hade vi fått luft under vingarna. Vi kände oss otroligt starka och tacksamma för att det fanns sätt att jobba med hälsa och inte bara försöka kurera sjukdom. Min hjärna var uthungrad på nya utmaningar efter fem år med ME. Jag hade haft nog med dagar som en levande zombie! Samt behovet att vända fler stenar och leta fler möjliga sätt att hjälpa min familj att optimera hälsa, gjorde att jag fortsatte att läsa mycket forskning om nutrition och olika aspekter som kroppens fysiologi, hormoner, oxalater och hjärnhälsa.

 

Men även att jag tillsamman med tyska vänner, grannar samt klienter som var modiga att gå nya vägar experimenterade med olika andra kostformer förutom ketogen Lchf. Det blev cyklisk Keto, Paleo aip enligt Terry Wahls, Primal, vanlig lowcarb och en vända carnivore ett år efter att jag hade börjat dra ner på oxalaterna. Jag hade under dessa år fått konstaterad autoimmun sköldkörtelsjukdom med knölar. De försvann till min läkares förundran. I Tyskland gör man ultraljud för att kolla hur sköldkörtelvävnaden ser ut. Min Hashimoto gick upp och ner utefter vinter och sommar. Jag jobbade hårt på att bli bättre med den fruktansvärda mattheten som kom av att mina binjurar hade perioder som de inte bar mig pigg och glad genom hela dagen.

 

Under den här tiden har jag levt väldigt nära mina barn och följt deras fantastiska resa till att bli underbara vuxna och tonåringar. Det var den största förmånen med att kunna flytta till Tyskland och att vi stannade kvar där. Men även att jag slapp ur ME's hårda grepp är jag väldigt tacksam för. Jag kunde vara med dem, planera saker tillsammans och belastas med livets hårda nycker och fruktansvärda bakslag.

 

Min hälsoresa är inte slut än. Jag kämpar igen med att balansera min sköldkörtel, könshormoner nu i perimenopaus och mina binjurar. Men såklart alltid med att ha en bra tarmhälsa trots alla år med oupptäckt glutenintolerans.

 

Vissa dagar tänker jag att det går riktigt bra. Andra dagar upptäcker jag idiotiska misstag och märker att jag inte kan ta mitt förbättrade hälsotillstånd för givet. Jag antar att det är så för de flesta som har startat "artegen kost" pga av hälsan. Men även alla som liksom jag, har kunnat följa kroppens omformning och blivit sugen på att bygga muskler och "känna sig bra i kroppen". Det är inte färdigt bara för att man gått ner i vikt. Det är nu det roliga arbetet börjar med att förbättra och flytta fram målen.

 

Nu vet du inte varför jag är så nyfiken på DIN hälsoresa. Det jag vet är att jag brinner för tarm-, hormon- och mitokondriehälsa. Jag känner väldigt starkt att det är otroligt viktigt som klient att blir hörd och få känna hopp. Att det finns möjligheter för oss själva att förbättra vår hälsa. Vi behöver bli våra egna experter. Självklart kan jag inte ge dig alla mina årtionden med erfarenhet och kunskap i en enda konsultation, liksom inte jag kan lära känna dig och veta allt nödvändigt om dig för att lägga upp ett program på en "kvart". Med gemensamma krafter och nyfikenhet, kan vi bygga upp ditt individuella hälsoprogram.

 

Tack för att du läste hela vägen hit. Om du har en egen hälsoresa skulle jag bli jätteglad om du ville berätta om det eller skicka en hälsning här. Tänk på att ord kan låta hårdare i skrift så var snäll och omtänksam om du kommenterar någons hälsoresa.