Atopiskt eksem och fördröjd födoämnesöverkänslighet

När drack du svartvinbärssaft senast?

Eller varför är färger och olika slags fettsyror i mat så viktigt för de olika delarna av vårt immunförsvar. 

 

 

Den är som en madeleine-kaka, en doft och ett smakminne som väcker upp minnen. Svartvinbärssaft. Vilka minnen har du? Är det från i sommar när du stod med solvarma bär i handen eller från upp-och-ner kakan din mormor bakade när det fanns mer bär än det fick plats i frysen? 

Jag hittade den här studien, se källor,  om hur ämnen som finns i svartvinbärsolja, dvs pressade svarta vinbär, kan stötta upp immunförsvaret hos bebisar som skulle kunna få problem med atopiskt eksem och andra allergier-benägenheter i livet. I den studien gavs svarvinbärsolja till ammande mödrar medan placebogruppen fick olivolja. 

Breast milk of the mothers of the children who developed atopic dermatitis had lower levels of IFN-γ (p = 0.039) as compared to the breast milk of the mothers of the children without dermatitis.

Conclusion: Dietary intervention with BCSO had immunomodulatory effects on breast milk cytokine production towards Th2 to Th1 immunodeviation.

Sen som av en händelse stötte jag på nästa studie om hur det även stödjer äldres immunsystem.  Närmare sagt stöttar upp den viktiga TH1/TH2 balansen, så att man kunnat se en minskning av mängden relaterade fördröjda hyperkänsligheter mot livsmedel. Även den en viktig sak för att inte förlora fler och fler livsmedel som man kunnat tåla tidigare i livet. 

Svartvinbärs-olja till ammande mammor och äldre. 

Len hud som en bebirumpa, brukar vi skoja om de som har mjuk hud. Inte självklart när man har ett immunförsvar som tappat stunsen i sitt TH1 försvar. Stötta upp med naturliga ämnen som återställer balansen. Analysera ditt immunförsvar och tarmhälsa för att nå ända fram. 

Se studierna här:

  1. Black currant seed oil supplementation of mothers enhances IFN-γ and suppresses IL-4 production in breast milk

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23980846/
  2. Review

    Modulation of Immune Functions by Foods Shuichi Kaminogawa1 and Masanobu Nanno2

    1Department of Food Science and Technology, College of Bioresource Sciences, Nihon University and 2Yakult Central Institute for Microbiological Research, Japan 

    https://www.semanticscholar.org/paper/Modulation-of-Immune-Functions-by-Foods-Kaminogawa-Nanno/5dc4d6bf664e3356b7a72571d1a8719d29b2d230

Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *