Hälsa, glädje och välmående

Mag- och tarmfunktion

Mag- och tarmsystemt har avgörande inflytande på allt ifrån

  • immunförsvaret,
  • vår förmåga att tänka och komma ihåg,
  • ett välfyllt förråd av näringsämnen i kroppen som mineraler, vitaminer, proteiner, fetter och spårelement,
  • ett balanserad tarm är viktig för hela vårt fysiska och psykiska välmående. 

 

Om du vill jobba med din hälsa och att bli piggare är det en mycket bra väg att gå att optimera tarmhälsan.

Så här går det till

Första steget är att du bokar en tid. Jag skickar en hälsoscreening, dvs en kortare hälsoenkät på tio sidor. Du fyller i den  och skickar den till mig innan vi har vår första rådgivning. Nu kan vi bestämma vilket test och vilka åtgärder som ska tas eller så har du redan bokat ett GI-Map eller ett SIBO-test genom mig som vi kan gå igenom. Viktigt är även att du har nyare blodprover. Jag har kontakt med WeRLabs och Smartlabz. Tänk på att skriva kort innan så jag kan ge dig din bonuskod. 

 

Steg två är att du får ditt åtgärdsprogram

Dina symptom och ditt tarmtest ger ett åtgärdsprogram som är upplagt och skräddarsytt direkt efter dig och dina behov. Ett åtgärdsprogram består i de flesta fall av en förändring av kosten. Under den tiden som vi jobbar med att förändra tarmfloran kan vi lägga upp en uteslutningsdiet eller bestämma oss för att det räcker med att förändra kosten måttligt under den korta tid som programmet pågår. Alla åtgärder bygger på att vi innan kunnat bedöma VAD som är målet och VAD du vill jobba på. 

Funktionsmedicin och ortomolekulära metoder

Oavsett om det handlar om Candida, SIBO, livsmedelsintoleranser eller leaky gut, gäller det att ta till beprövade metoder och när det behövs, de tillskott som de flesta har bra nytta av. De utbildningar och erfarenheter jag har samt de mina klienter har delgett mig, är att det inte är klart på tre veckor som vissa terapeuter kan skriva. Att slemhinna snabbt kan regenera sig betyder tyvärr inte att tarmbakterier och inflammationer alltid snabbt blir läkta. Det är viktigt att ta sig tid för att få in nya rutiner som stödjer den nya goda magkänslan. Långvarig kronisk stress leder till en utarmning av tarmbakterier. Därför är det vissa komponenter som jag vill ha in ett åtgärdsprogram.

Dessa är:

  1. Stöd till magsyra så att det varken är för lite eller för mycket.
  2. Gå igenom hur gallan och bukspottskörteln samt tarmens rörelser ger utslag på symptom och i avföringsprovet. För de som tar SSRI eller likande kan det efter ett par år, uppstå en situation där man har lägre halt av serotonin och melatonin i tarmen. Det gäller att veta hur man med kost och livsstilsmetoder kan förändra det på ett varaktigt sätt. När det lyckas kan man i vissa fall, diskutera med sin läkare hur man ska börja trappa ner på antidepressiva. 
  3. Det man äter ska vara en kost som passar kroppsformen, hormonerna och ens ålder. En yngre människa kan i många fall, klara av vissa faux-pas utan att "magen rasar". När man blir älder är dels proteinbehovet relativt större men förmågan att bryta ner proteiner kan vara nedsatt pga vissa nyckelorgan inte är på topp. Men tarmens funktion påverkas också av att binjurarna och sköldkörteln inte arbetar optimalt. Det för oss till punkt fyra.
  4. Stödja binjurarna och sköldkörtelns arbete så att tarmen har "lugn och ro" och kapacitet nog att uträtta sitt intensiva arbete. Snabba blodsocker svängningar, kronisk stress och fel kost leder inte bara till att man får för lite magsyra utan till att de potentiellt goda tarmbakterierna drar sig tillbaka så att de som kallas opportunistiska har fritt slagfält. Oftast finns en Candida eller uppstår en Candida i dessa lägen. Målet är aldrig att få en septisk ren tarm. Inte ens i tunntarmen som man trodde förr. Nej, även Candida har sitt verkningsområde genom att skydda oss från tungmetaller och liknande. 
  5. Stödja levern och utrensningsorganen så att de orkar med att tarmbakterier spricker och ut kommer deras dolda gifter i tarmkanalen. Här behövs en bra kost med lagom med de fibrer som du tål. Eller om du är carnivor, ser vi till att du iallafall inte lider av förstoppning så att du återförgiftar dig själv. Infraröd bastu, torrborstning, promenader, dricka mycket elektrolyter och allmänt pyssla om sig själv om man får herxheimer -reaktioner. (Herxheimer reaktioner ska alltid rapporteras till mig på överenskommen kanal så att jag kan gripa in om det är för häftigt.) 
  6. Sömnen står näst sist, men egentligen är den grundläggande. Om du har en Fitbit eller ställer mobilen på ljudlös och mäter med en sömnapp eller klarar dig helt utan. Vi kommer diskutera sömnhygien och dagsljus. Jag kommer inte begära det omöjliga liksom att jag inte själv klarar mig helt utan centralvärme och gillar att titta på film ;-). Alla är sin egen boss och måste bestämma vad det är värt och vilka eftergifter som kan ges. 
  7. Behöver du ta semester för att göra det här? Nej absolut inte. Det fungerar perfekt i vardagen. Hur fungerar det på svärmors 70-årsdag att utesluta tex mjölkprodukter om vi kommit fram till att det behövs? Hm, det är cirka tre -sex veckor som du äter efter det striktare upplägget. Efter det kan du börja lägga till de livsmedel. Om du avbryter vid alla högtidliga tillfällen, kommer det fördröja och möjligtvis ge sämre långsiktiga resultat. Däremot brukar jag alltid förespråka en helgkväll i veckan då man äter något som är inom ramen och är festligt. Det får gärna vara lite mer och sötare än de andra dagarna, om du tycker att det ger dig mer livskvalitet. Om det inte finns autoimmuna sjukdomar kan det tex vara en bättre bit ost på ens specialgjorda pizza eller om man gillar frukt och sött en hemmagjord fruktsallad i ugnen med riven choklad på. Så tala om för dina familjemedlemmar att du gör något för din hälsa ett par veckor. De kommer säkert bli väldigt nyfikna och vilja hjälpa till. Eller så ser de bara framemot att du ska få det gjort och äntligen få en lugnare mage. 

 

 

 

När jag började med min kostomläggning, tänkte jag att det nog blir som alla andra gånger, inte så mycket resultat för allt jobb jag lagt ner. Den här gången, kunde jag äntligen känna mig tryggare med att min mage skulle vara "snällare" och låta mig göra en massa kul på dagarna. Det är inte alls lika ofta som jag har hopplösa dagar med min IBS-mage längre.

Kvinna 56 år, som sökte för trötthet och orolig mage. Hon bokade ett tre-månaders program för att kunna ta tag i sin hälsa. 

 

Jag är förvånad över att jag kunnat bli så mycket bättre på kort tid ändå. Tillsammans har vi kunnat formulera mina tankar om mat och min hälsa. Nu kan jag äta mer varierat. Det har varit ett stort plus. Men även att vi kollat upp vissa tarmmarkörer så att jag vet att det inte bara är "hjärnspöken" när jag mår dåligt. Nu ska jag jobba vidare på avslappning och att stärka mitt immunförsvar. Det här känns kul.

Kvinna, 30 år med PTSD och ofta förekommande luftvägsinfektioner.