Är Sibo en av faktorerna vid hjärt- och kärlsjukdom?

SIBO, se nedan för mer om begreppet, är en åkomma som vi har fått lära oss har vittförgrenade konsekvenser om det inte kan åtgärdas. 

Att det kan ge en obehaglig känsla i tarmtrakten som kommer några timmar efter att man äti,t är en sak. Men att det setts som en faktor vid Parkinsons, och levercirros är något som inte varit känt. 

Redan 2017 kunde man se att olika slags mikrobiota överväxt i tunntarmen, som medför K2-brist kan ge hjärt- och kärlsjukdomar i förlängningen. 

Det är viktigt att ta reda på om och varför man har kroniska näringsbrister. Att ta tillskott och hoppas att det kommer till "rätt ställe" i kroppen är ett slags lotteri. Det är dessutom inte säkert att man verkligen behöver just de ämnena i den mängden. 

Att förändra sin kost- och livsstil utifrån något man läst att andra mår bra av, kan ge mycket bra resultat. Eller så är det inte alls det som ger en önskad effekt. 

Det är därför jag rekommenderar ett screening-test för att kunna fastställa var det finns optimeringsbehov. Är det egentligen en fråga om livstil eller behöver vi ta reda på mer om genetik och hur hög inflammation som finns i kroppen. 

Att förebygga hjärt- och kärlsjukdom är något som startar redan vid 30-års åldern. Precis som att vi ska vara klimatsmarta, vill jag att vi ska bli hälsosmarta! Vi ska känna till våra bästa och sämsta egenskaper och kunna leva bra liv utifrån våra egna egenskaper. Inte några allmänna råd som inte är anpassade efter ditt mående, din gentik och ditt liv. 

Vad tycker du? Är det inte dags för en revolution inom hälsa? Ska det inte bli tillgänglig för alla?

 


Vad är Sibo?

Sibo, från engelskans "small intestinal bacterial overgrowth", bakteriell tunntarmsöverväxt är det något otympliga svenska begreppet. 


Referenser:
  • Ponziani, et al. "Subclinical atherosclerosis is linked to small intestinal bacterial overgrowth via vitamin K2-dependent mechanisms." World J Gastroenterol. 2017 Feb 21;23(7):1241-1249. doi: 10.3748/wjg.v23.i7.1241.
  • Lunia, Manish Kumar, et al. "Probiotics prevent hepatic encephalopathy in patients with cirrhosis: a randomized controlled trial." Clinical Gastroenterology and Hepatology 12.6 (2014): 1003-1008.
  • Fasano, Alfonso, et al. "The role of small intestinal bacterial overgrowth in Parkinson's disease." Movement Disorders 28.9 (2013): 1241-1249.
  • Gupta, Ankur, et al. "Role of small intestinal bacterial overgrowth and delayed gastrointestinal transit time in cirrhotic patients with minimal hepatic encephalopathy." Journal of hepatology 53.5 (2010): 849-855.

Läka Naturligt  funktions-medicin

För hälsa, välmående och en lycklig mage! Ta tag i ditt bästa jag idag!

Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *