Svårigheter att svälja

Svårigheter att svälja - forskning på pepparmynta

Är de en av dem som behöver göra en gastroskopi ibland och känner att det är svårt? Eller är det helt enkelt svårt att svälja tillskott eller större bitar mat?

Den glatta muskulaturen är styrd av det autonoma nervsystemet. Det betyder att den inte är viljestyrd. Det är extra besvärligt när man inte kan svälja saker lätt och ledigt, det som på medicinskt språk kallas dysfagi.

Den glatta muskulaturen har även som kännetecken att den kan kontraktera sig länge utan större energiåtgång. Extra besvärligt när man får kramp i magstrupen alltså. Det kan även ge obehaglig bröstsmärta. 

Forskning på mynta har visa att den kan underlätta och få den glatta muskulaturen att kunna slappna av lättare, hos en majoritet i studien. 

38 patienter ingick i studien. 24 dvs 63 % kände av en förbättring. Tolv kände sig mycket bättre och tolv, en viss förbättring. 14 kände inte av någon förbättring alls. 

Det Prof. Andreas Stallmach, gastroenterolog från Jena i Tyskland gör, är att rekommendera sina patienter två pepparmynttabletter innan maten. Han tycker att det har gett bra resultat, istället för att förskriva spasmolytika eller kalciumantagonister. Innan har han uteslutit att det finns mekaniska hinder i matstrupen eller hjärtbesvär. 

Tycker du att pepparmynta hjälper dig? Det finns de som tycker att de får FÖR mycket magsyra av pepparmynta. På sommaren kan den ge en en härligt avkylande känsla varma dagar. 


Det här är studier som jag hänvisar till eller som använts i forskning om pepparmynta:

Khalaf, M.H.G., Chowdhary, S., Elmunzer, B.J. et al. Impact of Peppermint Therapy on Dysphagia and Non-cardiac Chest Pain: A Pilot Study. Dig Dis Sci64, 2214–2218 (2019). https://doi.org/10.1007/s10620-019-05523-8

https://journals.lww.com/jcge/Abstract/2001/07000/Peppermint_Oil_Improves_the_Manometric_Findings_in.7.aspx

Chumpitazi BPB. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Therap. 2018;47:738–752.

https://www.springermedizin.de/dysphagie/dysphagie/pfefferminzbonbons-lindern-dysphagiebeschwerden/23087064

Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *