Q10, jag fick en fråga.

Hej kära läsare!

Jag fick en fråga om Q10-tillskott av en klient som tar statiner. Det finns många olika anledningar att fundera på om man behöver extra antioxidanter som även griper in och kan underlätta för mitokondriernas arbete. ( Mitokondrierna är cellernas kraftverk där det mesta av energiproduktionen ska hända.)

Olika anledningar till att testa Q10 i blodet eller med Organix, (ett urintest för att se funktionell brist) eller börja med tillskott och testa senare:

  • När man blir äldre sjunker ens egen produktion av q10.
  • som redan nämnts vid intag av statiner.(1) Detta för att statiner bromsar produktionen av kolesterol i levern. Samtidigt bromsas den egna produktionen av CoenzymQ10. Det var inte avsikten men så ser det ut. En del läkare mäter därför Q10 i blodet och ger apoteket i uppdrag att göra ett tillskott utifrån var värdet ligger.
  • Det finns en fastställd sekundär mitokondriepati som ME/CFS, förr kallat trötthetssyndrom.
  • Det finns andra behov att stöjda mitokondrierna under en tid för att man lider av utbrändhet, depression eller stor trötthet.
  • Efter att man har varit utsatt för en hjärtinfarkt och vill sänka sin risk för ateroskleros. (3) (4)
  • Sportar extremt mycket och vill öka intaget av starka oxidanter. (4)

Mina bästa tips är antingen att anmäla sig på Upgrit för att köpa deras tillskott. Tex denna; https://www.upgrit.se/alla-varumarken/thorne-research/q-best-100-coq10-60-kapslar-thorne-research/ Mina klienter får en rabatt hos Upgrit.

Eller om du gillar Quicksilver och liposomalt; att köpa från Ekobutiken.se. Quicksilvers liposomala Q10. Liposomalt har fördelen att det tas upp tidigare av slemhinnorna och förflyttas av lymfan till blodomloppet. Det underlättar vid tarmbesvär när tarmens slemhinnor inte är på topp. En annan fördel är att det inte är sojalecitin i utan solroslecitin. För alla som utesluter soja, en viktig fördel. Behöver man utesluta sojalecitin om man har sköldkörtelbesvär? Nej, det är inte lika viktigt som att utesluta sojaprotein pga dess verkan på sköldkörteln och ibland även på tarmhälsan.

Jag använder mig även av ekobutiken.se för mina klienter. Vill du köpa Quicksilvers Q10 genom min sida är det här du klickar;

länk till ekobutiken.se där jag är affiliate
Quicksilvers liposomala q10, kylvara

Jag har själv tagit QuinoMit från MSE MitoMed, det företag som varit med att utveckla kunskapen och användandet av Q10 inom olika områden med dr. Enzmann.

Favoriter är RiboMit kapsel en per dag, för att den även innehåller B2 och B3. Det man ska veta är att deras produkter är fria från allt som gluten, mjölkprotein, gelatin, färg- och konserveringsmedel etc men de använder sig av sojalecitin i deras liposomala Q10. De här kapslarna däremot är även fria från soja.

Deras liposomala lösning är utmärkt när någon vill starta upp mitokondrierna eller förmodar ett problem med upptag längre ner i tarmen. De har olika sorter och storlekar.

Självklart finns det andra högvärdiga produkter som man kan köpa från Europa liksom denna;

https://www.vitaminexpress.org/en/ubiquinol-q10-100mg-ubiquinol-capsules?fbclid=IwAR0eAiI3TKOVF9zsYWVd9y8GWmb8KCQZT4cBDM48GpFa_O5OsTRoUcjBr_g

Viktigt tycker jag, är att det ska vara en högdoserad form i början så att man verkligen får valuta för pengarna. Jag brukar även tipsa om att det finns mer q10 i tex nöthjärta och att det är ett mycket bra magert kött som är utmärkt att göra grillspett av. Men visst finns det q10 även i andra livsmedel vi äter.

Referens;

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130525143852.htm?fbclid=IwAR1ejUFQYfputgDabO7PmJCgL35loYyybQ79g8Wrc8H2HVl1Hi0KS5X55OY
  2. Engelska Wikipedia länkar till studie som visar att statininducerad myopati, dvs muskelsmärtor vid intag av statiner kan förbättras utav intag av Q10. ”

Statin myopathy

CoQ10 has been routinely used to treat muscle breakdown associated as a side effect of use of statin medications. A 2015 meta-analysis of randomized controlled trials found that CoQ10 had no effect on statin myopathy.[21] A 2018 meta-analysis concluded that there was preliminary evidence for oral CoQ10 reducing statin-associated muscle symptoms, including muscle pain, muscle weakness, muscle cramps and muscle tiredness.[22]

3. Singh RB, Neki NS, Kartikey K, Pella D, Kumar A, Niaz MA, Thakur AS (2003). Effect of coenzyme Q10 on risk of atherosclerosis in patients with recent myocardial infarction. Mol Cell Biochem. 246(1-2): 75-82.

4. Hänvisning till studier som Dietdoctor diskuterar i denna artikel. https://www.dietdoctor.com/se/spektakular-studie-pa-hjartsvikt-och-kosttillskottet-q10

Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.