Magont, magtrassel

Hur jobbar vi med din tarmhälsa?

En sak är slående när det gäller att ha klienter som vill jobba med sin tarmhälsa. Det är inte som det framställs i den ensidiga reklamen. Vi börjar inte med en förpackning probiotika och några andningsövningar och sen är saken klar. Hade det varit så enkelt hade man kanske inte sökt till mig och funderat på hur man ska få ordning på sina symptom. ( Nej alla behöver inte probiotika och man behöver inte göra andningsövningar för att må bra. Ibland kan det hjälpa. :-D))

Nej, i regel har den som kommer till mig försökt med ”allt”. Och det har varit bättre och det har varit sämre i perioder. Så där riktigt ologiskt dessutom, så att man börjar undra vad som verkligen står på. Varför är inte magen lite mera logisk. Om den ”hör av sig ” när man äter laktos är det så mycket enklare. Ofta är det bullrig mage, förstoppning, och olika slags symtom oavsett vad man ätit. Väldigt vanligt är olika matintoleranser och att man har en tarmflora som inte är helt i balans. Det kan ställa till det så att man tänker att man verkligen inte tål olika livsmedel som man tålt förut. Det ger med sig när man "lagat" slemhinnan i tarmen och fått det lite bättre med dess "invånare", för att uttrycka det lite "otekniskt."

Eftersom jag inte känner dig än, behöver jag en hel del uppgifter som jag får dels ur ett formulär som kallas hälsoscreening, dina aktuella blodvärden och dels ur vår inledande rådgivning. Om du är på zoom eller hos mig på mottagningen är inte relevant för känslan. Jag tycker det är bra med båda möjligheterna och vi gör det som passar för dig. 

Nu har vi gått igenom dina symptom, din kost och din livsstil. Vi har båda kunnat ringa in olika områden som det är värt att lyfta. Nu börjar själva arbetet med att föra en matdagbok, göra övningar vi bestämt tillsammans att de passar, förbättra sömnen och annat smått och gott. 

Självklart finns det olika bra tarmtest som vi kan ta till vår hjälp, Har du Sibo kommer varken du eller jag kunna gissa oss till det. Men vi behöver inte testa in absurdum heller. Det beror helt på var vi står i förändringsarbetet eller upptagandet av fakta för att kunna sätta upp en plan för förändringsarbete. Jag kallar den Åtgärdsprotokoll. Det är ett gängse namn och det innebär att vi lägger upp kost, eventuell fasta, eventuella örter och tillskott samt andra essentiella bitar som avslappning och rörelse.

I den här fasen kan du välja att ha tätare kontakt per mail eller zoom med mig eller sköta dig själv tills vi har nästa uppföljning om ett par månader. Jag behöver feedback på det som vi bestämt av tex extra magnesium eller någon förändring av kosten, så jag vet att det fungerar som det ska. 

Nästa besök för uppföljning kan vi titta på vad som verkar ha lett framåt, eller vad som kanske inte var vettigt för dig i ditt liv i det här skedet. I början är kämpaglöden stor och man vill gärna förändra mycket. Efter ett par månader är det det viktigaste och nödvändigaste, som har fått bli en ny rutin och tagit en självklar plats i ditt liv. Så måste det få vara. Det är en naturlig och viktig process i förändringsarbetet.

Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *