Dr. Moro’s morotssoppa- beprövat recept mot diarré hos människa och hund.

Hej kära läsare! Ibland behöver man experthjälp och då är det bra att man inte behöver "uppfinna hjulet" själv. En sådan situation är när man har en långdragen diarré eller ens älskade husdjur, hunden.

Först och främst behöver man se till att låta sakerna ha sin gång ett par dagar. Att stoppa en nödvändig diarré är att motarbeta kroppen, när det beror på något som en matförgiftning (med okänt ursprung).

Om det är utrett att det inte beror på en läskig tarmbakterie som ska renas ut och man vet att det är bra att stoppa diarrén, är läkaren Ernst Moros morotssoppa ett bra tips. Hans recept på morotssoppa som han kom på 1908 och satte på Heidelbergs barnklinik där han arbetade som professor, räddade många barn. Nu har man kommit på varför och vad som var den verksamma beståndsdelen. Se nedan.

Lite bakgrundsinformation om upphovsmannen;

  • Österrikaren och barnläkaren Ernst Moro är inte bara känd för sitt knep att rädda livet på små uttorkade bebisar. Nej, han är även namngivaren till den primitiva reflexen, mororeflexen som man kan se hos nyfödda barn.

Hur kan det komma sig att en långsamt och länge kokt morotssoppa kan ge en sådan bra effekt på tarmen?

Efter tjugo års forskande har ledaren för Erlangers universitetsklinik, Prof. Dr. Josef Peter Guggenbichler och farmakologen Prof. Johann Jurenitsch från Wien, lyckats hitta den verksamma beståndsdelen.

Man har redan vetat att diarré kan uppstå när icke önskvärda bakterier som e.Coli-, Salmonella-bakterier eller Rota-virus kan häfta sig fast på tarmslemhinnan. De samlas där och reproducerar sig och släpper fritt sitt gift.

E coli tex är helt harmlösa om de inte kan häfta sig fast och avge sitt gift. (Observera - e. Coli av de fördelaktiga stammarna hör till vår naturliga mikrobiota i tarmen och vaginans slemhinnor. Det som diskuteras här är de icke fördelaktiga som orsakar bekymmer.)

Bakterierna behöver att det finns specifika receptorer för att detta ska kunna fungera. Man vet nu att det är ett fåtal kolhydrater som möjliggör detta. Det enda verksamma receptet inom skolmedicinen mot dessa bakterier, har varit att ta antibiotika. Tyvärr kan det ge biverkningar när även godartade och välbehövliga tarmbakterier dör ut av antibiotikan. Det vet vi ju sedan en längre tid.

För att förhindra att oönskade bakterier dockar på kolhydrater i tarmen vet man att de bi- och tri-sockermolekyler som finns i bröstmjölk skulle kunna ha en god effekt. Men hur får man till det i större skala? Forskarna sökte vidare bland traditionella husmorsmedel som blåbär och havre-välling. De undersökte hundra olika sockermolekyler och hittade till slut, oligogalakturonsyra. Det visade sig vara GAL-1-4-Gal-receptorn på oligogalakturonsyran, som de "elaka" bakterierna kunde fastna på. Det är först när man sjudit morötter över en längre tid som dessa kolhydrater spjälkas och kan häfta vid bakterier.

Resultat av forskningen:

  • istället för sju dagars diarre hos småbarn, förkortades tiden till fyra dagar.
  • om man byter ut antibiotikaanvändning i svinmast mot morots-kolhydraten, kunde man höja svinens vikt med 30 procent.
  • ett annat användningsområde inom djurhållningen är för hönor som har äggstocksinflammation. Där kunde användandet av sockermolekylen, göra att hönorna tillfrisknade snabbare.

Så hur lyder nu recept för den världsberömda soppan!? Jo, som följer.

Receptet för Ernst Moros morotssoppa

500 gram skalade och skivade morötter

1/2 tsk salt

1 liter vatten

Instruktioner:

Sjud de skalade och skivade morötterna i en till två timmar. Mixa eller passera morotssoppan. Fyll gärna på med vatten så det blir en liter vätska allt som allt. Intages teskedsvis med fem minuters mellanrum för att ge tarmen en chans att ta till sig detta.

Morotssoppa, Bild: Pixabay Anestiev

Referenser:

https://www.wienerzeitung.at/startseite/wissen/343923_Karotten-Extrakt-statt-Antibiotika.html

Historian om en ödmjuk barndoktor som räddade tusentals barnaliv med sin morotssoppa. https://brightside.me/wonder-people/the-story-of-a-humble-doctor-who-saved-thousands-of-babies-with-his-carrot-soup-795393/

Mer om professor Ernst på engelska och tyska wikipedia.

Sura oligosackarider som verksamt ämne i en flytande lösning för att förebygga och behandla gastrointestinala infektioner. U. Kastner; S. Glasl; B. Follrich; J.P. Guggenbichler; J. Jurenitsch (2002). "Saure Oligosaccharide als Wirkprinzip von wäßrigen Zubereitungen aus der Karotte in der Prophylaxe und Therapie von gastrointestinalen Infektionen". Wiener Medizinische Wochenschrift152 (15–16): 379–81. doi:10.1046/j.1563-258X.2002.02057.xPMID 12244882Wiley Online Abstract

En pubmed analys på soppan. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6929633/

Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *