Mag- och tarmkanalen

Har du bestämt dig för att dra ner på din syrahämmande magmedicin?

Omeprazol är ett av namnen på en medicin som man dagligdags förkortar med PPI. PPI står för protonpumphämmare, protompumpinhibitor på engelska.

Besvär som man kan ha när man har för mycket eller för lite magsyra och den övre magmunnen som gränsar mellan matstrupen och magsäcken inte stänger till ordentligt;

 • brännande känsla i matstrupen
 • sura uppstötningar
 • sura uppstötningar som omöjliggör att man kan somna och sova med huvudet lågt.
 • dålig andedräkt eftersom den övre magmunnen inte stänger till ordentligt
 • försämrat immunförsvar eftersom magsyran ska vara stark nog att neutralisera parasiter, virus och bakterier.
 • ens reaktioner på mat med histamin har förändrats till det sämre.
 • Livsmedelsintoleranser kan vara en följd av att man tar magsyrehämmande medel över flera års tid.

I vanliga fall tar man ppi under en kortare period. Ibland kan man bli som "beroende" av den eftersom det är riktigt obehagligt när det bränner i matstrupen. Eftersom det här är ett ordinerat läkemedel behöver du såklart diskutera med din läkare hur du ska dra ner på medicinen. I många fall är det något som läkare själva föreslår eftersom de sett en korrelation med långtidsanvänding och ökade förekomster av livmedelsintoleranser.

Långtidsanvändande av PPI kan ge brist på:

 • magnesium. En mineral som behövs för ett antal enzymer i kroppen.
 • proteiner eftersom de inte bryts ner till aminosyror som kan tas upp i tunntarmen. Istället matar de ofullständigt nedbrutna proteinerna tarmbakterierna i tunntarmen. Detta kan vara en bakomliggande orsak till SIBO. ( Small intestinal bacterial overgrowth.) Vi ska ha en viss mängd tarmbakterier i tunntarmen men ingen överväxt. Det kan leda till obehag efter att man ätit och en inflammation på tarmslemhinnan.
 • B12,även kallat kobalamin. En anledning är att slemhinnan i tarmen gör för lite magsyra och intrinsic faktor. Intrinsic faktor behövs i magsäcken för att B12 ska kunna tas upp längst ner i området i slutet på tunntarmen. Men även om B12 inte blivit ordentligt nedbrutet som ju är magsyrans uppgift. För lite magsyra - magen kan inte fullfölja sin uppgifter.

Så här kan man göra för att stödja kroppen medan man avvänjer sig från PPI i samråden med ens läkare:

 • fortsätt ta PPI vid de tider din läkare förskrivit dem. Mellan måltiderna dricker man citronvatten och tar extra naturligt salt.
 • Andra drycker som kan stimulera och ger beståndsdelar som behövs för att få en bra slemhinna i magen och en bra produktion av magsyra är äppelcidervinäger i vatten eller utspädd tranbärsjuice.
 • när din läkare bedömer att du kan sluta med ppi helt och att dina slemhinnor i tarmen inte är påverkade av tex ett intag av smärtstillande kan du fråga om det går att ta en låg dos HCL Betain Pepsin. Viktigt är att veta att fråga om man kan ha ett magsår eller sår i tolvfingertarmen.
 • en annan möjlighet är att ta stimulerande bittra örter med salt en halvtimme innan måltid. Prova det som kallas svenska bitterörter eller tugga på ett bittert blad från en obesprutad maskros eller radicchio du köpt på affären. Exempel på bittra örter är rosmarin och timjan. Det har de flesta av oss i kryddhyllan. Örter som ingår är ofta;  malört, sennablad, kamfer, rabarber, silverrot, manna, angelikarot, myrra, spåmanstistelrot, saffran och venezian. Min favorit är fänkål eftersom den även är bra mot väderspänningar enligt vissa studier och beprövad erfarenhet.
 • en del har faktiskt en funktionell brist på c-vitamin. Om man har det kan en minimal mängd askorbinsyra eller bundet calciumaskorbat hjälpa till. I magsyra som även kallas saltsyra ingår bland annat salt och c-vitamin.
 • om du har tillgång till kombucha är det stimulerande. Tyvärr är det oftast något man inte tål innan man läkt sin tarm en tid. Fermenterade livsmedel som kombucha kan vara ett problem för att det blir för mycket histamin i det läget. En tarmslemhinna har celler som kallas enterocyter. De kan inte producera lika mycket enzymer när de är sämre. Detta gör att enzymer som bryter ner fruktos, laktos eller histamin inte produceras i lagom takt än. När dina tarmceller mår bättre kommer du antagligen tåla mer för att du har nog med enzymer. Detta är väldigt individuellt såklart och är även något som påverkas starkt av ens genetik och ålder.
Fänkål som grönsak eller frön är bra att ha hemma.

Om du långsamt fasar ut dina syrahämmande mediciner och ser till att äta bra kost men det inte hjälper, vad kan det vara för fel då?

Om du inte kommer någon vart med de här åtgärderna fast du höjer surheten innan måltid och äter livsmedel som du tål, behöver man allra senast ta ett test hos läkaren eller privat för en helicobakter pylori-infektion. Detta ingår i GI-MAP tex. Det är en tilläggsmarkör i CSAP.

Helicobacter Pylori kan sätta sig i magsäcken eller i matstrupen

H Pylori -kan vara en bakomliggande orsak till matsmältningsbekymmer

H Pylori är en bakterie som specialiserat sig på att göra det "mysigt" och basiskt i slemhinnan i magsäcken. En viss del får finnas kvar när man tagit bort infektionen men den ska inte få ta överhanden och förstöra slemhinnans funktion igen. Prata med din läkare om vi hittar den i ett test. Ibland vill de att man använder antibiotika. Ibland föredrar de att man använder de metoder som vi använder som inte är legitimerade eller arbetar inom sjukvården. Det viktiga är att inte gå och dras med den kroniskt eftersom den "äter" upp en hel del av den näring vi själva behöver. En del kvinnor med autoimmuna sjukdomar som Hashimoto eller celiaki kan har problem med att få upp sitt ferritin. Ibland är det h pylori som lever gott på det som man själv hade behövt.

Sist men inte minst behöver vi ta upp elefanten i rummet!

Om du stressar extremt mycket kommer ditt nervsystem inte vara i den fasen som gör att man producerar magsyra och smälter maten på ett effektivt sätt. De som varit "värstingar" av mina klienter är stressade småbarnsmammor. Det är viktigt att sänka ribban för ens krav och se till att några måltider per dag är lugnare, före eller efter matintaget åtminstone. Att ha en lugn måltid MED barn är inte lika lätt att planera :-D. Här brukar jag rekommendera en snutt avslappning podd eller om man är hemma, en avslappnande yoga-pose med benen upp mot väggen för att accelerera matsmältningen. När du hör lagoma ljud och känner tarmrörelser, brukar man vara i det parasympatiska som behövs för att smälta maten på bästa sätt. Tio till tjugo minuter vore bra om man inte kan ta en spansk siesta. 😉

Nu hoppas jag att du känner dig rustad för att ge din magsyra och matsmältning allt den behöver för att obemärkt göra sitt jobb! Ha en fantastisk dag!/ Petra

Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *