Laktoferrin, en nyckel till att få upp ett lågt ferritinvärde

Har du lågt ferritin och har fått det utrett? 

Nu vill du ha upp ditt järnvärde så att du kan känna dig friskare och starkare igen!

Hur gör man när slemhinnorna i tarmen är skapade att inte ta upp för mycket järn alldeles för snabbt. Det är visserligen snillerikt gjort av kroppen eftersom järn är en av de mineralerna som kroppen noga reglerar så att det inte blir för hög oxidativ stress.

Så här var det tänkt att det skulle fungera:

Högre mängd tas upp ur slemhinnan i tarmen när man har en brist och mindre när man är mättad. Undantag finns som när man har den inte helt ovanlig genetiken med hemokromatos. Det tar jag inte upp i den här artikeln. 

Du har säkert fått den inte helt upplyftande informationen om att inte inta dina järntabletter samtidigt med svart te, kaffe och mjölkprodukter eftersom det förhindrar upptaget.  

Om du vill passa på att ta ett par veckors kaffepaus nu, är det inte en dålig tidpunkt. Men även om du inte vill göra det, kan du förbättra möjligheten för tarmen att ta upp mer järn. 

Dels finns det olika järntabletter som ger mer eller mindre biverkningar från tarmen.Dels finns det en möjlighet att ta ett tillskott som höjer själva upptaget från tarmen. Den snuvar även oönskade bakterier, virus och svamp  i tarmen som vill kalasa på godheterna. 

Lakto =mjölk, Ferr =järn

Det här tillskottet är ett protein som heter laktoferrin och det är främst känt för att det finns i bröstmjölk. De som kommer ihåg sin nutrition vet att bröstmjölk är lågt på järn. Naturen har skapat det så klyftigt att det istället finns laktoferrin som snabbt ser till att järnet kommer in i blodomloppet istället för att ges till de tarmbakterierna som finns i bebisens tarm. 

Hur länge kan man ta laktoferrin? 

Enligt Webmd upp till ett år. *1 Kom ihåg att alltid titta på vad som är orsaken till varför man har järnbrist. Är det en obalans i tarmen med bakteriell tunntarmsöverväxt kommer problemet att dyka upp återigen. Är det celiaki som är orsaken, kommer det att kunna läka ut när man undviker gluten och annat som visat sig vara det som skapar inflammationer hos dig. 

 

 

 

Bröstmjölk - en snillrik produkt

Gjord för att stimulera det egna immunförsvaret i tarmen förutom att säkerställa energi- och näringsintaget.

Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *