Kan LCHF främja hjärncellernas tillväxt

719 ord, 5,7 minuter läsetid

Jag fick en fråga. Kan LCHF främja bildandet av BDNF, ett protein i bland annat hjärnan som man sett har kopplingar till bättre kognitiv förmåga och allmänt mående när det legat på en bra nivå?

BDNF är alltså ett signalprotein som har många funktioner i kroppen. Det som det handlar om i den här texten är dess förmåga att stimulera nervtillväxt och bevarande av friska nerver.

Detta är det andra proteinet man hittat efter det mer kända nervtillväxtfaktor NGF inom samma grupp. Plasticitet finns inom flera områden. Neuroplasticitet handlar om hur hjärnan röjer och möblerar om för att hantera krav.

Hjärnhälsa – att kunna komma ihåg

Vad människor använder sin tankekraft till under dagens lopp, är något som fascinerar mej. Hur ser beslutsfattandet ut under en vanlig dag? Vilka processer är värdefulla att medvetet ta in? En stor del av min tanketid pendlar mellan stort och smått, roligt och allvarligt. Förr, innan datorerna, tyckte jag att tänkandet var mindre ”snuttifierat”. Det var färre upphackade moment när mail och mess droppade in. Kan ju ligga i att jag redan som 13-åring började med att lära mig om Dos och andra datorspråk. Så i praktiken är det den tiden som jag var ett barn, då jag levde annorlunda än som vuxen med mer ansvar som var utan snuttifiering.

Eftersom en stor del av vårt mående påverkas av att hjärnan kan upprätthålla viktiga funktioner som ett bibehållet eller förbättrat minne, är det alltid intressant att titta på vilka mekanismer som ligger bakom det. Som du redan säkert vet består ju hjärnan av olika strukturer. Man kan tänka på den som en router som har ett program och olika sladdar till väggen liksom ett LAN och ett WLAN för att utföra sin uppgift, att förmedla information, och nervcellerna är de delar i mjukvaran som driver programmet. 

Sjukdomar där bland annat ett lägre BDNF uppmätts är tex Parkinson , Alzheimer’s och andra neurologiska sjukdomar som MS. 

Att laga värden associerats med sjukdomar betyder ju inte att hjärnan automatiskt skulle må bra av ständigt för höga nivåer av BDNF. Hos möss visade det att det kunde ge håravfall, troligen pga för hög stressfaktor. 

Man har inte trott att nervcellerna kunde bli fler efter en viss ålder, men man har sen en längre tid tillbaka, upptäckt att vi kan, även på ålderns höst skapa fler neuroner.

BDNF och fysisk rörelse

Just BDNF är ett signalprotein som förbättras markant av att försöksobjekten, som i många studier bestått av möss och råttor, varit i fysisk rörelse. Men även den humanforskningen har visat ökad kognition, bland annat vad gäller minnesförmåga och förståelse, som tex visar sig när en människa springer inför en teoretisk uppgift, till skillnad mot när hen sitter still inför en uppgift. 

Hur kan kosten främja BDNF 

Nu handlade ju den frågan jag fick inte om BDNF eller om möss, utan om vi med hjälp av Lchf eller en liknande kost, kan främja BDNF produktionen i våra egna hjärnor. 

Jag säljer tillskott med ämnen som ska främja BDNF, så min nyfikenhet var väckt. Jag tycker alltid det är fascinerande när vi som människor kan använda vår kraft och energi till att SLIPPA ta tillskott, för att må vårt ”bästa” jag. Varför ta tillskott när man kan fixa det i sitt eget kök genom kosten, eller genom träning. 

Tydligen finns det enzymer som hämmar BDNF s aktivitet. Och dessa enzymer blir i sin tur hämmade när ketoner, i det här fallet betahydroxybyturat som inte är en äkta keton, men den ketonliknande substans vi mäter i blodet och som finns i hjärnans blodomlopp finns tillängliga. Forskarna såg den här effekten hos löpare, som när de sprang hade ett förhöjt ketonvärde i blodet. 

Andra möjligheter att stimulera ketoner är att fasta, äta LCHF (under 50 gram kolhydrater) och att ta exogena ketoner eller MCT. 

Det fina med detta är ju att vi kan främja vår hjärnfriskhet med olika metoder. De som inte kan eller vill löpträna kan ge hjärnan ketoner under olika tillfällen genom att äta sig i hjärnform. 

Har du känt av när kropp och själ blir till ett och man bara sprudlar av tankekraft och energi? 

Referenser; 

  1. Brain-derived neurotrophic factor and its clinical implications

Siresha Bathina and Undurti N. Das

2. http://hjarnfysik.blogspot.com/2011/12/motion-och-bdnf.html

3. Neurobiol Aging. 2005 Dec;26 Suppl 1:88-93. Epub 2005 Oct 13.

Neurotrophic factors and regulation of mood: role of exercise, diet and metabolism.

4. Nutritional Research, https://www.researchednutritionals.com/product/bdnf-essentials/ ett tillskott jag säljer. Det finns att köpa över Holland så man inte behöver beställa från USA. Men även genom det labb jag beställer vissa test och supplement ifrån. Eftersom jag är ansluten som naturläkare, kan jag ge vidare en viss rabatt till dig som klient. Pris när jag skriver det här, 58 Euro för icke-klienter.


Om Petra Mikaelsson

I grunden intresserad av kroppen och själen. Funktionsmedicinsk terapeut och hälsocoach från Paleo Institutet, utbildad i Tyskland inom skolmedicin och funktionsmedicin till ett tyskt statligt certifikat som man kan översätta till naturläkare. Undersköterska sen 1992, dvs skolmedicinsk kunnande om kroppen, biokemi och hur många mediciner fungerar. Mitt val inom funktionsmedicin är att koncentrera mig på tarmhälsa efter år då jag inriktat mig på mitokondriehälsa, fördröjd födoämnesöverkänslighet, hormoner och ämnesomsättningen. Till min hjälp har jag funktionsmedicinska tester, utvärdering av symptom olika tillskott och metoder som baserar på studier och traditionell medicin. Jag anser att de metoder vi använder som riktar sig mot sömn, avslappning och påslag av vagusnerven och rörelse i vardagen är extra viktiga. Detta för att kunna arbeta på djupet och verkligen nå de orsaker som gett symptom. Ett av mina ledord är ödmjukhet inför min klients önskemål och känslor, mitt intresse för hur just den personen jag möter ska kunna må bättre, snabbt men även långsiktigt.